Ημερομηνία Δημοσίευσης
Εκτύπωση

Περιοχή :Μουσαδιανά Κισσάμου
Πέριοδο :1941

Η ιστορία αυτή Διαδραματίστηκε στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στο σπίτι της οικογένειας Εμμανουήλ Μαραγκουδάκη (Μακρύ Μανώλη).

...Το σπίτι ήταν απομονωμένο πάνω σε ένα λόφο. Για να μπορέσουν να καταλάβουν αν κάποιος ερχόταν στο σπίτι είχαν κρεμάσει τενεκεδάκια στα σχοινιά που κρεμούσαν τα ρούχα.
Εκείνο το Βράδυ στο σπίτι ήταν περίπου 20 άνθρωποι για να ακούσουν

ράδιο BBC. Από τα Μεσόγεια ο Καστάνης μουσικός του Καστάνη του γιατρού ο πατέρας, ο Ράφτης ο ναύαρχος, από τον Δραπανιά ένας αστυνομικός , από τα Πλακάλονα οι Πετράκιδες του νονού μου τα αδέλφια .
Με το που ακούνε τον θόρυβο τρείς λένε να φύγουνε. Τους λέει λοιπόν ο Μοσχάκης «πού θα πάμε εδώ … » ήταν όλοι τους οπλισμένοι «ότι γίνει ο άνθρωπος, θα γίνουμε και εμείς. Αν κινηθούμε λίγο θα μας ανακαλύψουμε, θα κάψουμε τον άνθρωπο » και μείνανε εκεί πέρα κρυμμένοι .

 

 


Ο πατέρας μου βγήκε α από τον στάβλο πήρε άχυρα και τα πέταξε πάνω στο ράδιο και μπήκε μέσα στο σπίτι και κάθισε με τους γερμανούς και πίνανε . Σηκωθήκανε οι γερμανοί μετά και αρχίσανε την σκοποβολή εκεί που είναι το χοιροστάσιο στην γωνία, που είναι ο δρόμος τώρα, ήταν μια μικρή μουρνιά  και την βάλανε στο σημάδι . Ακούνε τους πυροβολισμούς οι γερμανοί που ήταν στα Φαλλελινά και αρχίζουν να κατεβαίνουν πυροβολώντας για εκφοβισμό. Φοβήθηκαν οι δικοί μας αλλά συνεννοήθηκαν και παρέμειναν μέσα στο σπίτι κρυμμένοι  .
Η αφήγηση έγινε από τον Δημήτρη Μαραγκουδάκη (παιδί Μανώλη και Μαρίας Μαραγκουδάκη) 18 Ιουνίου 201

Facebook Comments
Διαφημήσεις
Φαλλελιανά
Κισσαμίτικοι Μουσικοί δρόμοι