Εθελοντικός καθαρισμός της ιστορικής γέφυρας στα Μουσαδιανά διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Δημιουργία» της πρώην Κοινότητας Φαλελιανών του Δήμου Κισάμου με έδρα το χωριό Κολένι Καμάρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Πολιτική προστασία Χανίων. 
"Το γεφύρι αυτό κτίσθηκε στην τοποθεσία Μουσαδιανά (Μεσονήσι) στα σύνορα των χωριών Κολένι Καμάρα, Λυριδιανών, Φαλελιανών, Κοτσιανών και Κωσταδιανών εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες κατοίκων της περιοχής, αλλά ως καρόδρομος της εποχής για όσους πηγαινοερχόταν στα Χανιά από τα χωριά της επαρχίας Κισάμου και μερικών άλλων χωριών του Σελίνου", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Χρήστος Τσοντάκης για να συνεχίσει: " Ο Πολιτιστικός Σύλλογος κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις του στις οποίες έχει υποσχεθεί. Σήμερα, λοιπόν, αξιοποίησε, μια από τις ποιο παραδοσιακές πετρόκτιστες αλλά και αρχιτεκτονικά δομημένες γέφυρες της περιοχής. "Η Δημιουργία", συνεχίζει την προσπάθεια της στο να προβάλει ιστορικά μνημεία της περιοχής γιατί πιστεύει ότι ο πολιτισμός και η παράδοση είναι το ζωντανό κύτταρο κάθε περιοχής. Ο Σύλλογος μας θέλοντας ακόμα να δώσει έμφαση και προβολή στον εναλλακτικό τουρισμό έχει καταρτίσει ένα πλάνο περιπατητικών διαδρομών και ανάδειξη αυτών το οποίο ονομάσαμε «Κύκλος» και ξεκινά από τον κόμβο Νοπηγίων της εθνικής οδού, την αρχαία Μήθυμνα και κάνει όλο τον «κύκλο» των χωριών απ' όπου αποτελείται ο Σύλλογος. Μέσα σε αυτή τη δραστηριότητα εντάσσεται και το γεφύρι των Μουσαδιανών, το οποίο θα το αναδείξουμε και θα το κάνουμε περιπατητικό δρόμο
Για το ιστορικό γεφύρι στο οποίο εργάστηκε και ο πατέρας της, μας μίλησε η κα Νίκη Πατεράκη-Μαραγκουδάκη, λέγοντας ότι « σαν σήμερα του Αγίου Γεωργίου του μεθυστή, πριν από 84 χρόνια, δηλαδή 3 Νοεμβρίου 1929 έγιναν τα εγκαίνια του γεφυριού του " Μύγια", όπως λεγόταν για πολλά χρόνια το γεφύρι, επειδή το επώνυμο αυτού του καταπληκτικού τεχνίτη ήταν Μυγιάκης. Εδώ εργάστηκε και ο πατέρας μου μαζί με άλλους, βγάζοντας τις πέτρες που κτίσθηκε. Εκείνα τα χρόνια ο ποταμός έτρεχε χειμώνα καλοκαίρι, αλλά με την πάροδο του χρόνου το νερό του λιγόστευε και τα καλοκαίρια στέρευε, προφανώς, λόγω γεωτρήσεων. Είχε και πολλά χέλια θυμάμαι ο ποταμός τα οποία αποτελούσαν μια πολύ νόστιμη τροφή. Μπράβο στον πρόεδρο μας τον Χρήστο Τσοντάκη και γενικότερα όλον τον Πολιτιστικό Σύλλογο, αλλά και τον Τάσο Κουρουπάκη από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που πραγματοποίησαν σήμερα τον καθαρισμό του ιστορικού μνημείου και το πανηγυρικό τραπέζι...".
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από τις εργασίες καθαρισμού της γέφυρας και το πλούσιο πανηγυρικό τραπέζι με την παρέα του παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.396680197082589.95975.109641222453156&type=3

https://www.youtube.com/watch?v=FbkyIMf09I4


Facebook Comments
Διαφημήσεις
Φαλλελιανά
Κισσαμίτικοι Μουσικοί δρόμοι